Blog Regular

Η αντίληψη του αρώματος και της γεύσης του καφέ

Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε βασικές αρχές γευσιγνωσίας και να καταλάβουμε τι είναι αυτό που γευόμαστε όχι μόνο στον καφέ αλλά και σε όλα τα τρόφιμα πρέπει να αρχίσουμε από τα βασικά. Καταρχάς πρέπει να γνωρίζουμε ότι έχουμε 5 αισθήσεις στο στόμα μας: το Γλυκό,το Πικρό,το Ξινό,το Αλμυρό, και το Ουμάμι. Η  λέξη ουμάμι, είναι δανεική από την Ιαπωνική Γλώσσα και  μπορεί να μεταφραστεί σαν «ευχάριστη νόστιμη γεύση». Αυτή η συγκεκριμένη γραφή επιλέχθηκε από τον καθηγητή Κικουνάε Ικέντα, που πρώτος πρότεινε την ύπαρξη της γεύσης ουμάμι το 1908 ως προερχόμενη από τα umai (υπέροχη) και mi  (γεύση). Το κάντζι (ιαπωνικό ιδεόγραμμα)  χρησιμοποιείται με πιο ευρεία έννοια για να χαρακτηρίσει ένα φαγητό ως υπέροχο.  Επιπλέον  η αλληλεπίδραση των γεύσεων θα ενισχύσει και θα δημιουργήσει εντελώς νέες γεύσεις. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να εκπαιδεύσετε τη γλώσσα σας για να ανακαλύψετε τον δικό σας χάρτη και να μελετήσετε τη σχέση μεταξύ διαφορετικών ερεθισμάτων.

Ας συνεχίσουμε την βασική μας εκπαίδευση γιατί για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχουμε ένα μπούσουλα.

read more

Αρχές γευσιγνωσίας καφέ

Το cupping είναι μία από τις τεχνικές γευσιγνωσίας του καφέ που χρησιμοποιούνται
από τα cuppers για την αξιολόγηση του αρώματος του καφέ και του προφίλ γεύσης
ενός καφέ. Για να κατανοήσετε τις μικρές διαφορές μεταξύ των περιοχών
καλλιέργειας καφέ είναι σημαντικό να γευτείτε τον καφέ δίπλα-δίπλα.

read more

Χαρακτηριστικά γεύσης λόγω επεξεργασίας καφέ

Ξηρή διαδικασία η φυσική: Η ξηρή διαδικασία (γνωστή και ως φυσική μέθοδος) παράγει καφέ που έχει σώμα, γλυκό, ομαλό και περίπλοκο. Η ξηρή διαδικασία χρησιμοποιείται συχνά σε χώρες όπου οι βροχοπτώσεις είναι σπάνιες και είναι μεγάλοι περίοδοι ηλιοφάνειας για να στεγνώσει ο καφές σωστά. Οι περισσότεροι καφέδες από την Ινδονησία, την Αιθιοπία, τη Βραζιλία και την Υεμένη είναι ξηροί. read more

To Eighteen Screen micro Roastery ήρθε στον Πειραιά να μας αποδείξει ότι ο καφές είναι τέχνη!

Το Εighteen Screen micro Roastery ήρθε στον Πειραιά να μας αποδείξει ότι ο καφές είναι τέχνη.Υπεύθυνος γι’αυτό ο Barista Γιάννης Γκιουρτζιάν ο οποίος είναι και ιδιοκτήτης του cafe,είναι καταξιωμένος στον χώρο παίρνοντας πολλά βραβεία.Κάποια από αυτά είναι το Brewing Foundation,το Βrewing Intermediate,το Sensory Skills Foundation,το Sensory Skills Intermediate και το Scae Coffee Diploma.
read more

Λόγος να κατέβεις στον Πειραιά

Κατηφορίζοντας στην Τζαβέλλα ανακαλύπτεις σε μια γωνιά ένα πολύ καλαίσθητο κατάστημα, γεμάτο με κόσμο να περιμένει για τον πρωινό του καφέ.

Μπαίνοντας, νιώθεις τη ζεστή ατμόσφαιρα, χαμόγελα, συζητήσεις, μουσικές house και soulful house να παίζουν χαλαρά. Και οι αισθήσεις σου διεγείρονται από τα αρώματα που πλημμυρίζουν το χώρο. read more

Ανακάλυψε τον αγαπημένο σου καφέ και το επόμενο στέκι σου

Το 2009 δημιουργήθηκε το Eighteen Screen Coffee Roastery, ένα specialty coffee project με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές του SCA (Specialty Coffee Association), που αφορούν τη συγκομιδή, την επεξεργασία και το καβούρδισμα.
read more